ARM mimarisi (orijinal adı Acorn RISC Machine) pek çok gömülü tasarımda kullanılan 32-bit RISC işlemci mimarisidir. Güç tasarruf özelliklerinden dolayı, ARM işlemciler mobil elektronik gibi düşük güç tüketiminin kritik bir parametre olduğu pazarda en fazla tercih edilen CPU’ dur.
Günümüzde ARM işlemci ailesi tüm yeryüzündeki 32-bit gömülü işlemcilerin %75′ ini oluşturmaktadır. ARM işlemciler taşınabilir cihazlardan (PDA, cep telefonu, medya oynatıcılar, avuç içi oyun üniteleri ve hesap makinaları) bilgisayar parçalarına kadar (disk sürücüler, masaüstü router’ lar) tüketici elektroniğinin her alanında yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ailenin bugünlerdeki en önemli kolu Intel’ n XScale’ dir.
Gömülü tasarım uygulamalarında kullanılan en popüler ARM mimarisi komut kümeleri 32-bit’lik ARM ve 16-bit’lik Thumb komut kümeleridir. Her Thumb komutunun bir ARM komut karşılığı vardır fakat bunun tersi doğru değİldir. Bu sorun bu iki komut kümesinin bir arada çalışmasının mümkün olması ile aşılmıştır (interworking). Bu sayede, 16-bit’lik komut kümesinin daha az bellek kullanımı ve 32-bit’lik komut kümesinin üstün işlevsellik özellikleri bir arada kullanılabilmektedir.
Tarihi
Conexant ARM işlemcisi çoğunlukla router’larda kullanılırdı.
Acorn Computers Ltd tarafından geliştirme projesi olarak ARM dizaynı 1983 yılında başladı.
Roger Wilson and Steve Furber liderliğinde takım, gelişmiş bir MOS Technology 6502’sinin neye benzeyeceğinin geliştirilmesine başladı. Acorn, 6502’sini temel aldığı için programa benzer chip, şirket için önemli bir avantaj sağladı.
Takım, ARM1 isimli geliştirilmiş örneği Nisan 1985’de ve takip eden yılda ilk gerçek ürün olan ARM2′yi tamamladı. ARM2′nin göze çarpan özellikleri, 32-bit veri yolu, 26-bit address space, 64 Mbayt adres alanı ve 16 adet 32-bitlik yazmaç sağlar. Bu yazmaçlardan birtanesi program sayacı olarak kullanılır. Bu sayacın en fazla 6 bit’i ve en az 2 bit’i işlemci durum göstergesi’ni tutar. 30,000 transistör ile yeryüzündeki en basit kullanışlı 32-bit mikroişlemcisi ARM2 işlemcisidir. Bu basitliğin çoğu microkod bulundurmamasından ve günümüzün çoğu işlemcisinde olduğu gibi önbellek içermemesidir. Bu basitlik Intel 80286 işlemcisinden hem daha iyi performans gösterirken hem de daha az güç kullanımı sağlıyordu. ARM3, performansı daha fazla arttırmasını sağlayan 4KB önbellek ile geliştirildi.
ARM6′nın ilk modeli 1991 yılında piyasaya sürüldü ve Apple, kendi Apple Newton PDA’ları için temel olarak ARM6-based ARM 610’nu kullandı. 1994 yılında, Acorn kendi Risc PC bilgisayarlarında ana CPU olarak the ARM6-based ARM 610’nu kullandı.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/ARM_mimarisi
Son Yorumlar