Selamlar,
STM32 serisi ile bir kaç yıl geçmişi olan pek çok kişi HAL kütüphaneleri ile karşılaşmış ve muhtemelen uygulamalarında kullanmıştır. Yada yapısal olarak anlamak yerine benim de daha önce yaptığım gibi Register seviyesinde olaya dalıp kodlamaya başlamıştır. Burada bir yol ayrımı var. Amacımız pratik olarak bir uygulama yapmak yada prototipleme yapmak mı? Ticari bir ürün geliştirmek mi?
Eğer ticari ürün olarak düşünülüyorsa bence zaman çerçevesinde olası en küçük birime kadar ya geliştirilmeli yada istendiği an her türlü müdahale yapılabilecek kadar konuya hakim olunmalıdır. (Murphy’nin nereden geleceği belli olmaz ! )
Amaç hızlı prototipleme yada çok karmaşık olmayacak basit ve hızlı çözüm gerektiren bir konu ise o zaman bence HAL ideal. Hele de CubeMX ile üretilen HAL altyapısı en doğru adres.
CubeMx nedir? Nasıl birşey?
Burada size bunun açılımından vs. bahsetmeyeceğim ama asıl ismi artık STM32CubeMX olarak geçiyor. Eskiden sadece CubeMX’di diye hatırlıyorum. (O zamanlar hiç sevmemiş ve kullanmamıştım.) Özetle bu uygulama, size başlangıç ayarları yapılmış proje dosyası hazırlayan yaygın tabirle proje oluşturma sihirbazı. (office uygulamalarından bilirsiniz) Girişlerinizi, çıkışınızı, saat frekansınızı vs. kullanıcı arayüzü ile ayarlayıp sadece ufak senaryonuzu ilgili kod alanına yazın ve işlem tamam.
*Desteklediği işlemci guruplarını nereden bulacağımıza kurulum sonrasında bakalım.
Bu yazılımı bilgisayarımıza indirip kullanmak için, ST web sayfasına üye olmanız gerekmekte. Üye olduktan sonra aşağıdaki linkte aşağıda bulunan mavi bir alan üzerinde “Get Software” yazılı buton bağlantısına basarak uygulamayı indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
http://www.st.com/en/development-tools/stm32cubemx.html
Kurulum sonrası aşağıdaki gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız.
Demin ertelediğimiz konuya gelelim. Uygulama kurulumundan sonra kullanmak istediğimiz ailenin paketini indirip kurmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımı izliyoruz.
Sonrasında listede istediğimiz STM32 ailesi ve versiyonunu işaretliyoruz.
İşaretleme ardından aktif olacak olan “Install Now” butonuna basıyoruz.
Yükleme sonrası o satır aşağıdaki gibi görünecek.
Ardından güncelleme yapmakta fayda var.
Eğer güncelleme varsa liste aşağıdakine benzer olacaktır.
*Benzer şekilde onu da uyguluyoruz ama bu adım için uygulamanın yönetici yetkisi ile başlatılması gerekiyor. Bilginize.
Kurulum bu şekilde biraz kurcalayıp öğrenmeye çalışın.
Kolay gelsin
İyi çalışmalar.
ORHAN YILMAZ
Son Yorumlar